Чи можна люструвати “опозиційних” мерів?

Опозиційний мер Старокостянтинова (Хмельниччина) закликав громаду до переслідувань незалежної газети, мені як головному редактору погрожують. З відповідною заявою про погрози та перешкоджання професійній діяльності я звернулась до прокуратури та МВС, заручилась підтримкою Народної Самооборони у місті.
Претензії в образливій формі до газети міський голова висловлював неодноразово, в тому числі і публічно. Останній інцидент стався після того, як 27 лютого у газеті «Перша міська» на першій сторінці опублікували наступні слова: «Ми вимагаємо люстрацію негайно! Незалежно від політичних переконань!», чим викликали неабияке незадоволення у міської влади, зокрема і у мера міста Старокостянтинова Миколи Мельничука, який, до речі, є БЮТівцем.
В цьому контексті міський голова публічно заявив, що «Перша міська» є брудна та брехлива газета. «Я вважаю шановна громадо, що ми їх маємо засудити перш за все. І кожному в очі сказати, щоб він не знав, де тут по місті пройти», – закликав міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук, який замість планової сесії провів мітинг на свою підтримку під стінами міської ради, на якому розповів, що в місті готувався заколот проти нього.
На тому ж мітингу начальник одного з комунальних підприємств міста, також депутат від БЮТу, застосовуючи фізичне насильство і погрожуючи, перешкоджав мені у здійсненні професійних обов’язків, а саме записі коментарів на мітингу.
Під час мітингу на мою адресу з уст невідомих мені людей звучали численні погрози наступного змісту: «Їдь з цього міста! Тобі тут не жити!». Під час мітингу до мене звернувся один із мешканців міста, який вказав на те, що у нього є зброя і якби я не була жінкою, то він би її застосував. Ці погрози я пов`язую із моєю професійною діяльністю. Зокрема конфліктну ситуацію на мітингу спровокував міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук.
На публічних заходах міський голова неодноразово в образливій формі говорив про газету, а також неодноразово намагався перешкоджати моїй професійній діяльності перш за все тому, газета об’єктивно висвітлювала події у місті, не піддаючись на цензуру міської влади.
Зокрема, під час подій в Києві та на Грушевського опозиційна влада та частина депутатів міста зумисно не скликали позачергові сесії міської ради, з ініціативи міського голови регіонали вносили свої правки до звернення опозиційних депутатів міської ради щодо ситуації в країні, які не ризикували робити різких заяв. Мер до останнього вичікував, хто переможе в цій ситуації і лише наприкінці проявив свою позицію. Таку гнучку “опозиційність” ми неодноразово висвітлювали на сторінках газети, як і багато інших діянь, не залежно від політичних поглядів “діячів”, зважаючи перш за все на дії чи бездіяльність чиновників.
Роздача землі, квартири прокуратурі, міліції, дебоші у стінах муніципалітету, розпорядження, які суперечать одне одному. Тем багато.

До речі, газета «Перша міська» нещодавно виграла суд, ініційований виконавчим комітетом Старокостянтинівської міської ради. Виконком почав судитися з газетою після того, як у ній було опубліковано статтю «Вакантні махінації», в якій журналісти підняли тему конкурсів на заміщення вакантних посад у мерії. Старокостянтинівський суд, розглянувши справу, відмовив виконкому у задоволенні позову в повному обсязі, посилаючись на численні норми законодавства, яким суперечили вимоги місцевих чиновників. Однак чиновники не заспокоїлись і подали апеляцію. Проте колегія суддів Хмельницького апеляційного суду апеляцію відхилила, підтвердивши, що інформація, опублікована у газеті «Перша міська», є правдивою.
Раніше я як головний редактор газети заявляла про тиск на ЗМІ, який через засновника «Першої міської» здійснює міський голова Старокостянтинова Микола Мельничук.

Газета «Перша міська» — це незалежне видання м.Старокостянтинова, яке протягом двох років публікує розслідування, аналітичні матеріали про діяльність міської влади.
Ірина Рожок-Капранова раніше працювала у Львові головним редактором газети «ПРО», журналістом в газеті «Поступ» та випусковим редактором в інформаційному агентстві «Прес-Тайм».

Головний редактор “Перша міська газета”, Ірина Рожок-Капранова.

1620534_628741157174568_2068128249_n

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


CAPTCHA Image
Reload Image