Які перспективи забудови м. Тернополя?

Нарешті чиновникам Тернопільської міської ради вдалось «протягнути» план зонування м. Тернополя, тепер слово за депутатами Тернопільської міської ради. Як не намагались представники громадськості протистояти незаконним забудовам, їм не вдалось захистити інтереси мешканців Тернополя. Що ж скажуть депутати міської ради?

По-перше, з самого початку міська влада не була зацікавлена в публічному обговоренні цього важливого містобудівного документу. Інформація про план зонування була виставлена лише на сайті міськради, хоча закон передбачає використання більшої кількості інформаційних заходів. Секретність в питаннях забудови міста не є новиною, адже мерія ретельно приховує Генеральний план м. Тернополя, тоді як інші українські міста відкрито оприлюднюють цю інформацію. Однак, міській владі Тернополя вигідний такий «секретний статус», який дає можливість змінювати все так як комусь потрібно. Чого тільки вартує інформація про масштабне скорочення території парків – інтернет-стаття «В Тернополі парки зникають на очах»: http://zz.te.ua/v-ternopoli-parky-znykayut-na-ochah/

По-друге, громадські слухання, які організовувались з масою порушень і без участі громадськості, проводились в розпал «Євромайдану». Що свідчить про вищий ступінь цинізму керівництва місцевої влади, яке одне говорить на майдані, а інше робить в кулуарах. Факти незаконних громадських слухань оприлюднені активістами громадської ініціативи “Тернопіль – моє місто”в інтернет-статтях «Поки Тернопіль страйкує, міська рада потай ділить землю» http://20minut.ua/Novyny-Ternopolya/Vid-Chytachiv/poki-ternopil-strajkuye-miska-rada-potaj-dilit-zemlyu-video-10305277.html. «Зони Тернополя так і не затвердили» http://20minut.ua/Novyny-Ternopolya/euromaidan/ternopolyani-ne-dayut-zatverditi-plan-zonuvannya-10306060.html).

По-третє, затверджений план зонування м. Тернополя прикриває незаконне будівництво, антиморальні і абсурдні дії місцевої влади, зокрема:

1. Будівництво нового приміщення міської ради (СІТІ-холу) біля парку імені Т. Шевченка. Абсурдне рішення міської влади в час дефіциту бюджетних коштів і наявності значної кількості гострих проблем в ЖКГ, охороні здоров’я освіті тощо.

2. На майдані Перемоги запланована торгівельна зона. Незаконне рішення, оскільки судом скасоване рішення сесії.

3. Незважаючи на протест жителів, заплановано будівництво багатоповерхового житлового будинку біля церкви по вул. Орлика. Антиморальний аспект і юридичні махінації проти населення.

4. Будівництво двох (?) мінігідроелектростанцій в Тернополі, оскільки міською радою виділено дві земельні ділянки двом особам (ПМП «Люкс» – рішення від 05.02.2013 р. і депутату-свободівцю – рішення сесії від 26.04.2013 р.) в районі дамби. В плані зонування ці міні гідроелектростанції не заплановані, що свідчить про юридичні махінації з метою захоплення землі без аукціону і відсутність реальних намірів будівництва таких гідроспоруд.

5. Вздовж парку Національного Відродження по вул. 15 квітня запланована майже суцільна торгівельна зона.

6. По проспекту Злуки, де знаходиться стадіон заплановане незаконне будівництво групи житлових будинків.

7. В плані майже не заплановано розташування рекреаційних зон активного відпочинку і не враховано екологічний аспект та не витримано відповідні державні будівельні норми в частині формування зелених зон в місті.

Отож, міська влада не особливо рахується з думкою громадськості. Пріоритетом при вирішенні майбутнього міста є в першу чергу бізнесово-приватні інтереси, а не соціальний, екологічний чи моральний аспект розвитку громади. А поки що тернополяни, крім окремої групи активістів, пасивно спостерігають або не вникають в суть питання, не усвідомлюючи, що така поведінка влади не допустима в місті, яке прагне євроінтеграції. Невже не набридло жити від виборів до виборів і надіятись на прихід порядної влади? Можливо пора вже активніше реагувати не лише на слова, а на й дії влади, перевіряти, контролювати процес розподілу і використання бюджетних коштів, земельних ресурсів, комунального майна?

Приєднуйтесь до активістів громадської ініціативи “Тернопіль – моє місто”. Досить чекати тих, хто щось зробить за нас – робімо самі! Контактна інформація: http://vk.com/my.ternopil; https://www.facebook.com/groups/my.ternopil тел: 0986589016, 0969386860, 0985759181.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


CAPTCHA Image
Reload Image