Нехай діти замість уроків вчать матюки?

thumb_26389_news_m

Я не буду дзвонити в редакцію газети з 100-м тиражем тому, що в цьому хворому суспільстві бракує лікарів.

Сьогодні я підтягувався на спортивному майданчику як підійшла компанія хлопчаків віком від 8 до 13-ти років. Вони так само як і я прийшли займатись спортом. Мені випадково довелось поспостерігати за їхньою поведінкою. Так от, вони вживають лайливі слова – при чому всі!

Як педагог, хоч зараз не працюю за спеціальністю, я мушу висловити своє обурення. Але не діти винні, а батьки! Виховали? Замість українських пісень діти співають “Ла-ла-ла”, бо бач вже народна, знають куди послати і за чим, бо так модно.

В той час коли я працював з дітьми у школі я теж помічав, що діти вживають лайку, але вони намагались не робити цього в присутності дорослих, або інших менших дітей. Зараз інші стандарти, бо найбільше вони люблять посилати один одного.

Коротко зроблю екскурс в те, що таке лайливі слова і чому вони так шкідливі для дітей. Лайливі слова формують емоційний стан і виражають виключно емоції, а не хід думки. Лайка перериває логічні ланцюжки. Звичайно набагато легше висловити своє невдоволення одним “матом” ніж зважено і аргументовано переконати опонента в хибності його судження.

Тож повернемося в педагогіку. Аспект про який варто згадати – це формування психіки та особистості людини. І найважливішу роль тут складає аспект наслідування з доступних зразків та ідеалів, тобто дорослих.

Суспільство в якому лайливі слова є нормою спілкування деградує. Якщо дорослі нормально сприймають лайку, то діти безсоромно будуть їх вживати при дорослих. Ви в якому віці своїм дітям дозволили курити в своїй присутності, або вживати алкоголь? Вважаєте це аморальним? Чому Ви не розумієте, що це саме відбувається з лайкою?

“Мати” всюди – на телебаченні, в інтернеті. Тепер і в друкованих виданнях, які мають тираж понад сто тисяч? На фоні дитини шкільного віку?

Я не буду дзвонити в редакцію газети, яка це надрукувала на першій сторінці. Зрештою в кожної матері є така можливість і аргументи я навів достатньо зважені. Якщо ні — це свідомий вибір кожного як виховувати свою ж дитину. Втім, буду вдячний, якщо хтось таки подзвонить і розповість мені, чого досяг.

І ще одне, чим примітивніше суспільство тим ним легше маніпулювати. Якщо перевести всі логічні домисли в розряд емоцій,то людей можна змусити повірити навіть в Чупакабру. А Ви вірите в Чупакабру?

Щиро, Андрій Любецький.

Газета:
https://vk.com/my.ternopil?w=wall-41598212_10682%2Fall

One thought on “Нехай діти замість уроків вчать матюки?”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


CAPTCHA Image
Reload Image