Продаєте волосся? Сплачуєте податок!

hair_3Досить часто бачу оголошення (особливо в транспорті), що в окремих перукарнях дорого купують волосся. Цікаво, чи із сум таких доходів теж потрібно платити податок?
Насамперед, слід зазначити, що якщо таку купівлю здійснює перукарня, тобто суб’єкт господарювання, то вона виступає податковим агентом по відношенню до продавця волосся. Податковий кодекс, а саме статті 14, 173, зобов’язує його нарахувати, утримати та сплатити податок на доходи до бюджету від імені і за рахунок фізичної особи з доходів, які їй виплачують.
ЇЩодо ставки податку. Фізична особа продає волосся, тобто одержує дохід від продажу рухомого майна. Ставка оподаткування в такому випадку буде становити 5 відсотків. Утриманий перукарнею податок потрібно прерахувати до бюджету протягом банківського дня, що настає за днем виплати. Також, по закінченню кварталу, покупець повинен надіслати до податкової інспекції інформацію про суми виплаченого доходу та утриманого податку з такого продавця. У випадку, коли продаж здійснюється фізичній особі, яка не є підприємцем, продавець волосся по закінченні року – до 1 травня, зобов’язаний подати декларацію про такі доходи та сплатити необхідну суму податку самостійно.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ
ГУ ДФС у Тернопільській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


CAPTCHA Image
Reload Image