Про зміни у законодавстві

61238018Законодавці “пройшлися” по заможних пенсіонерах і оподаткували їхні пенсії?
Ні, податком на доходи обкладатимуть тільки суми пенсій, що перевищують три розміри мінімальної зарплати. У 2015 році ми говоримо про межу в 3 654 грн. Податок за ставкою 15 чи 20 відсотків утримуватимуть тільки з частини такого перевищення. Тож при розмірі пенсії, для прикладу, в 5 000 грн., пенсійний фонд утримає 201 грн. 90 коп. податку. У минулому році оподатковувались пенсії, коли їх сума перевищувала 10 тис. грн.

Останнім часом почастішали випадки, коли банки анульовують чи, можна сказати, “прощають” громадянам певні суми раніше отриманих кредитів. Податкова знає про це? Адже це, мабуть також оподатковується?
Податкова про це знає, адже про суми прощених боргів банки повідомляють боржника рекомендованим листом та нас – за спеціальною формою № 1ДФ. Новими змінами до Податкового кодексу звільнено від оподаткування основну суму боргу (кредиту) в сумі, що не перевищує 50% однієї мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного податкового року. Тобто, у 2015 році прощений кредит в сумі 609 грн. оподатковуватись не буде. Якщо сума більша за вказану, боржник повинен до 1 травня подати річну податкову декларацію та сплатити податок з таких доходів.

 Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ
ГУ ДФС у Тернопільській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


CAPTCHA Image
Reload Image