Підприємці – фізичні особи на загальній системі оподаткування подають звіт з ЄВ раз в рік

Фізичні особи – підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, формують і подають до податкової інспекції звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом, – нагадують фахівці відділу адміністрування єдиного внеску Тернопільської об’єднаної ДПІ. Це передбачено пунктом 2 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом  Мінфіну України від 14.04.2015 № 435.
Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою згідно з табл. 1 додатка 5 (п.10 розділу ІV Порядку №435).
Базою нарахування єдиного внеску для платників податків на загальній системі оподаткування є сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримано дохід (прибуток).
Єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців, що застосовують загальну систему оподаткування, встановлюється у розмірі 34,7 % бази нарахування єдиного внеску.
Також зазначимо, що фізичні особи – підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від ведення підприємницької діяльності, оскільки додаток 5 до Порядку містить відомості, що накопичуються в базах даних персоніфікованого обліку та за якими обчислюється страховий стаж.

Відділ комунікацій Тернопільської об’єднаної ДПІ
ГУ ДФС у Тернопільській області

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


CAPTCHA Image
Reload Image