Іноземець отримав спадщину в Україні. Чи подавати декларацію?

Відповідно до Податкового кодексу особами, відповідальними за сплату податку до бюджету – є спадкоємці, котрі отримали спадщину.

Відповідно до пункту 174.4 статті 174 ПК, нотаріус щокварталу подає до контролюючого органу за місцем розташування державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину чи посвідчення договорів дарування в порядку, встановленому цим розділом для податкового розрахунку.
Нотаріус видає спадкоємцю-нерезиденту свідоцтво про право на спадщину за наявності документа про сплату таким спадкоємцем податку з вартості об’єкта спадщини.
Крім того, відповідно до пп.168.4.5 п. 168.4 ст. 168 ПК встановлено, що фізична особа, відповідальна згідно з вимогами розділу IV за нарахування та утримання податку, сплачує його до відповідного бюджету: у разі видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам – за місцем одержання свідоцтв.
Враховуючи зазначене, нерезидент сплачує податок на доходи фізичних осіб за місцем нотаріального оформлення свідоцтв про право на спадщину, а декларація про майновий стан і доходи ним не подається.
Тернопільська ОДПІ нагадує також, що з 1 січня 2016 року розпочалась кампанія декларування доходів громадянами за 2015 рік. Консультації, тренінги, надання практичної допомоги – у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1, телефон: 43-46-10.

Відділ комунікацій Тернопільської ОДПІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.


CAPTCHA Image
Reload Image